Overslaan en naar de inhoud gaan

Waar?

Dengue komt in alle tropische gebieden voor en vooral in Zuidoost-Azië, Midden- en Zuid-Amerika, het Caribische gebied en Afrika. Jaarlijks lopen meer dan twee miljard mensen uit honderd landen kans op besmetting.

Hoe?

Besmetting met het denguevirus vindt plaats via de beet van een besmette Aedes-mug, met name de gelekoortsmug (Aedes aegypti) en de Aziatische tijgermug (Aedes albopictus). Deze muggen steken overdag en kunnen ook chikungunya en zika overdragen. De muggen bevinden zich op plaatsen waar mensen wonen. Zij zoeken broedplaatsen op in ‘waterreservoirs’ zoals oude autobanden, lege blikjes, vaten, emmers, bloemvazen, dakgoten etc. waarin een laagje water staat.

Wat?

Er bestaan twee vormen van de infectie. Dengue koorts is een griepachtige ziekte. Daarbij horen symptomen als hoge koorts, ernstige hoofdpijn, spier- en gewrichtspijnen en rode huiduitslag. Misselijkheid en braken kunnen ook voorkomen. Dengue hemorragische koorts is de ernstige vorm. Behalve de al genoemde verschijnselen treden blauwe plekken, bloedneuzen, bloedend tandvlees, rusteloosheid en dorst op. Verder kunnen bloedingen en shock ontstaan, mogelijk met dodelijke afloop. Onder reizigers komt dengue hemorragische koorts met shock vrijwel alleen voor als iemand al eerder dengue heeft gehad.

Wat te doen?

  • Aedes-muggen bevinden zich op plaatsen waar mensen wonen. Ze zoeken broedplaatsen op in ‘waterreservoirs’ zoals oude autobanden, lege blikjes, vaten, emmers, bloemvazen, dakgoten etc. waarin een laagje water staat. Vermijd plaatsen met stilstaand water.
  • De muggen steken overdag, tussen zonsopkomst en zonsondergang. Draag daarom bedekkende kleding en gebruik muggenwerende middelen (met DEET).
  • Sinds april 2023 is er een vaccin tegen dengue. Laat u tijdens een vaccinatieconsult informeren of vaccinatie voor uw reis aanbevolen is.
Mug van het type Aedes aegypti

Dengue vaccin beschikbaar in NL

Sinds april 2023 is er een vaccin tegen dengue op de Nederlandse markt. Het is vanaf 1 mei verkrijgbaar bij Travel Clinic Erasmus MC. Het vaccin is met name van belang voor mensen die al eens dengue gehad hebben en naar endemisch gebied reizen. Bij herinfectie neemt de kans op een ernstig beloop van de ziekte toe en medicatie tegen de ziekte is er vooralsnog niet.

Lees meer