Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat is dengue?

Dengue is een virus dat overgedragen wordt door muggen. Het geeft klachten als plotselinge koorts, koude rillingen, hoofdpijn (met name achter de ogen) en vaak typische gewrichts- en spierpijn. Vandaar ook de alternatieve naam ‘knokkelkoorts’. Meestal gaat dengue vanzelf over. Een klein deel van de infecties ontwikkelt zich echter tot ernstige dengue. Dit heet dengue hemorragische koorts en kan zonder behandeling levensbedreigend zijn.

Hoe vaak kan je dengue krijgen?

Je kunt dengue vaker krijgen. Er zijn namelijk vier verschillende typen dengue. Na het doormaken van een infectie met één type denguevirus ben je levenslang beschermd tegen dit type, maar niet tegen de andere typen. Je kunt dus meerdere keren dengue krijgen. Bij de tweede keer neemt de kans op een ernstig beloop van de ziekte toe. Bij de derde en vierde keer is dit risico weer lager.

Hoe loop je dengue op?

Besmetting met het denguevirus vindt plaats via de beet van een besmette Aedes-mug, met name de gelekoortsmug (Aedes aegypti) en de Aziatische tijgermug (Aedes albopictus). Deze muggen steken overdag en kunnen ook chikungunya en zika overdragen. De muggen bevinden zich op plaatsen waar mensen wonen. Zij zoeken broedplaatsen op in ‘waterreservoirs’ zoals oude autobanden, lege blikjes, vaten, emmers, bloemvazen, dakgoten etc. waarin een laagje water staat.

Hoe ziek word je van dengue?

De meeste mensen (tot wel 80%) merken weinig tot niets van dengue. Als mensen wel klachten krijgen is dat meestal een griepachtige ziekte met klachten als hoge koorts, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijnen en rode huiduitslag. Misselijkheid, braken en diarree kunnen ook voorkomen.

Een klein deel van de infecties ontwikkelt zich tot ernstige dengue: dengue hemorragische koorts. Dit komt zelden voor. Behalve de al genoemde verschijnselen treden dan ook blauwe plekken, bloedneuzen, bloedend tandvlees, rusteloosheid en dorst op. Verder kunnen bloedingen en shock ontstaan, mogelijk met dodelijke afloop. Onder reizigers komt dengue hemorragische koorts vrijwel alleen voor als iemand al eerder dengue heeft gehad.

Hoe vaak komt ernstige dengue voor bij reizigers?

Jaarlijks worden wereldwijd naar schatting 90 miljoen mensen ziek, van wie 500.000 ernstig, vooral kinderen. In Nederland komt dengue alleen voor bij terugkerende reizigers. Jaarlijks worden in Nederland ongeveer 150 infecties gemeld, waarvan enkele met een ernstig verloop. 

Hoe effectief is het nieuwe denguevaccin?

Het nieuwe vaccin voorkomt in ongeveer 80% van de gevallen een infectie en beschermt vooral erg goed tegen een ernstige (hemorragische) dengue infectie. Het voorkomt 95% van de ziekenhuisopnames.  

Hoeveel vaccinaties zijn er nodig?

De vaccinatie bestaat uit twee prikken met een interval van 3 maanden. Het is erg belangrijk om de serie geheel af te maken.

Wat is de beschermingsduur van het vaccin?

De beschermingsduur is nog niet bekend.

Voor wie is het denguevaccin?

Het vaccin is er in principe voor iedereen. Maar het is met name van belang voor mensen die al eens dengue doorgemaakt hebben en naar endemisch gebied reizen. Voor hen is de kans op een ernstige infectie groter. 

Het vaccin wordt niet gegeven aan kinderen jonger dan 4 jaar, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven of mensen met een afweerstoornis. Daarnaast is het belangrijk dat je de vaccinatieserie kunt afmaken, en dus ruim 3 maanden voor vertrek aan de serie kunt beginnen.

Wat kost het vaccin?

De denguevaccinatie is per 1 mei verkrijgbaar en kost € 124,95 per inenting.

Meer weten over dengue

  • Lees de informatie op de pagina over dengue.
  • Bekijk het vaccinatieadvies voor uw bestemming op de pagina Reisadvies per land.