Overslaan en naar de inhoud gaan

Waar?

Het ebolavirus werd ontdekt tijdens een uitbraak in 1976 in de huidige Democratische Republiek Congo, bij de Ebola rivier. Vanaf dat moment zijn er sporadisch uitbraken geweest, de laatste grote uitbraak was in 2008 in DR Congo. Op dit moment is er sprake van de grootste uitbraak ooit gerapporteerd. Niet alleen qua aantal ziektegevallen, maar ook met betrekking tot de verspreiding van het ebolavirus naar verschillende landen.

Hoe?

Omdat het reservoir van ebolavirus onbekend is, is het moeilijk in te schatten waar en wanneer er risico is op overdracht van het virus naar de mens. Vleermuizen lijken een belangrijke rol te spelen in de verspreiding van de ziekte. De meest waarschijnlijke manier is contact van de mens met een geïnfecteerd dier; primaten, vleermuizen of duikers (een antilopesoort). Zodra de mens is geïnfecteerd, kan het virus op verschillende manieren worden overgebracht op anderen. Onder andere door direct contact met bloed of ander lichaamsvocht, of door materialen die hiermee in contact zijn geweest, zoals naalden. De aandoening wordt vaak verspreid binnen families of kleine gemeenschappen doordat men de zieken vaak onbeschermd verzorgt. Wanneer medisch personeel zich niet preventief beschermt, strikte isolatie van de patiënt uitblijft en hygiëne maatregelen niet worden gehandhaafd, kan het ebolavirus zich vaak ook snel binnen medische instellingen verspreiden.

Wat?

Na blootstelling aan het virus ontstaan na 2 tot 21 dagen de eerste symptomen, meestal na ongeveer 8-10 dagen. Typische symptomen van Ebola hemorragische koorts zijn koorts, hoofdpijn, gewrichts- en spierpijn, algehele zwakte, diarree en buikklachten, misselijkheid en braken, verminderde eetlust. Soms is er ook sprake van huiduitslag, rode ogen, hik, hoesten, keelpijn, pijn op de borst, ademhalingsproblemen, moeite met slikken en (inwendige) bloedingen.

Wat te doen?

Het risico voor de reiziger is gering. Neem algemene hygiënemaatregelen en deze specifieke maatregelen:

  • Vermijd rechtstreeks contact met bloed of andere lichaamsvloeistoffen (zoals speeksel en urine) van (al dan niet overleden) geïnfecteerde personen.
  • Vermijd onbeschermd seksueel contact.
  • Vermijd contact met bloed en andere lichaamsvloeistoffen van (levende of dode) wilde dieren zoals apen, bosantilopen en vleermuizen, of het eten van 'bush meat'.

Behandeling
De mogelijkheden voor behandeling van patiënten met Ebola hemorragische koorts zijn beperkt, een vaccin is niet beschikbaar. Ondersteunende behandeling bestaat uit het op peil houden van de vochtbalans, het zuurstofgehalte en de bloeddruk en het behandelen van eventuele bijkomende infecties.